Declaració d'Emergència o Acte electoral?

67 Climbers by Felton Davis is licensed under CC BY

Avui el Govern de Catalunya ha fet una declaració oficial d'emergència climàtica, seguint les demandes de nous moviments com Extinction Rebellion o Fridays for Future i d'altres moviments o organitzacions que porten molts anys en aquesta lluita. Aparentment és una bona notícia, no? Veiem-ho.

Els experts climàtics de la ONU (IPCC) que porten dècades estudiant el fenomen ens van dir l'octubre passat que s'han de reduir les emissions globals entre un 40 i un 60% en el 2030 respecte dels nivells del 2010 si no volem superar el grau i mig d'increment de temperatures i entrar en una dinàmica irreversible que posarà en greu risc la nostra pròpia existència. O sigui, tenim només aquesta propera dècada per aconseguir una reducció espectacular de les emissions globals, tenint en compte que els seus informes sempre són prudents i políticament correctes i que acostumen a ser desprès superats per la realitat.

Al mateix temps, el recent informe de la Plataforma Intergovernamental sobre Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics ens diu que el ritme brutal de pèrdua de biodiversitat que estem provocant també posa en risc a la humanitat.

L'IPCC ens diu que, per limitar l'augment de la temperatura a 1'5 graus es requereixen "canvis ràpids, amplis i sense precedents en tots els aspectes de la societat". Això implica un canvi total: de model d'energia, de transport, d'agricultura, industrial, comercial, de consum... En definitiva, un canvi de model econòmic i social en el seu conjunt. Un nou model que posi en el centre a les persones i el seu benestar i que deixi de tenir com a principal objectiu el creixement econòmic indefinit, l'esgotament de recursos i l'obtenció de beneficis a curt termini per damunt de qualsevol altra consideració. Creiem que hem de deixar de sacrificar-ho tot: ciutats, territoris, persones, animals... amb l'excusa del creixement de l'economia, d'una economia que beneficia principalment a una elit global, que a més ens roba perquè gairebé no paga impostos.

Doncs bé, no podem declarar una emergència i pretendre que amb petits canvis ens en sortirem. No podem declarar una emergència i continuar adoptant o recolzant mesures que agreugen la situació, com l'ampliació de l'aeroport del Prat, del port de Barcelona o l'ampliació de la C-32.

Segons l'Institut d'Estudis Catalans una emergència és: un esdeveniment greu que en cas de produir-se demana una actuació immediata. En la nostra opinió continuem amb la tendència dels últims anys de buidar de contingut les paraules i actuar com si tinguéssim tot el temps del món. Considerem que una declaració que diu "el Govern té un full de ruta, però som conscients que cal fer més" i en la qual els compromisos comencen per verbs com: adoptar, incrementar, prioritzar, identificar, assumir, declarar o elaborar i sense cap data concreta no està a l'alçada de les circumstàncies i no és una declaració d'emergència real perquè no transmet la urgència ni la gravetat real del problema. S'ha d'explicar la veritat: que la crisi climàtica i ecològica és la major amenaça a la nostra civilització i que hem d'actuar ja, sense excuses. I a partir d'aquí començar un gran debat nacional sobre com afrontem col-lectivament i amb justícia social aquesta emergència.

Donem la benvinguda a la declaració com el primer pas necessari, però estarem expectants, per exigir que s'acompleixin de forma real totes les demandes del nostre moviment: que es digui la veritat, que s'actuï en conseqüència immediatament i que es faci amb participació de tots els sectors socials, especialment els més vulnerables.

Rebel·lió o Extinció Barcelona, 14 de maig de 2019

Uneix-te a la Rebel·lió!

En Twitter

Comunicat sobre la declaració feta ahir pel @govern 👉 https://t.co/IW2VfkxQeU Si no ha sortit a les portades dels diaris és que no era una declaració d'emergència. "La crisi climàtica i ecològica és la major amenaça a la nostra civilització i que hem d'actuar ja, sense excuses" https://twitter.com/XRBarcelona/status/1128580721361260546

2019 05 14 girl sign